20 lik Diş Çekimi

20 yaş dişleri standart şekilde çekilebildiği gibi, bu dişin çekilmesi için cerrahi operasyon da gerekebilmektedir. Dişin nasıl çekileceğinin belirlenmesi için öncelikle panoramik röntgen veya tomografi çekilir ve sonrası dişin çekim şekli belirlenir. Her iki tür çekim için de ekstra bir durum yoksa lokal anestezi uygulanmaktadır.

Yirmi yaş dişleri çene kemiğindeki konumlarından ve üzerlerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından kaynaklı çoğunlukla gömülü durumda bulunurlar. Bununla beraber çene kemiğindeki yerlerinden ötürü bazen kendi önlerinde bulunan azı dişlerine baskı yapabilirler ve bu yüzden ağrı ile beraber ön dişlerde çapraşıklık oluşabilir.

Dişin bir kısmının diş eti ile kaplı olması genellikle enfeksiyona sebep olmaktadır. Burada oluşan enfeksiyon yüz bölgesinde şişmeye ve çeneyi açmada zorluğa neden olacaktır. Bu enfeksiyonların tekrarlaması durumunda sonuç, oradaki kemiğin erimeye başlaması ve eriyen kemiğin yerine iltihaplı doku oluşmasıdır.

20 yaş dişlerinin çekimi sonrasında, dişlerin etrafındaki kemik dokusu varlığından dolayı, yüzde şişlikle beraber ağrı görülebilir.

Tüm Yirmi Yaş Dişlerinin Çekilmesi Mi Gerekir?

Hayır, gömük durumda veya çıkmış olan 20 yaş dişi yandaki dişleri engellemiyor, bulunduğu kemiğe zarar vermiyorsa, ağız içinde temizlenebilir bir durumda ise çekilmesine gerek yoktur. Bunlarla beraber söz konusu 20 yaş dişi çürük veya kırılmadan kaynaklı zarar görmüşse ve dolgu, kanal tedavisi, kuron veya diğer tedavi metotları ile tedavi edilmesi mümkün değilse mutlaka bu dişin ağızdan uzaklaştırılması gerekmektedir.

20 yaş dişleri çekilmesi gereken zamanda çekilmez ise, diğer dişlerin çapraşıklığına sebebiyet verebilir, iltihaba neden olabilir ve kendi önündeki dişe zarar verebilir. Bu sebeple diş hekiminizi mutlaka düzenli ziyaret edin.

20’lik Diş Çekiminden Sonra Neler Yapılmalıdır?

İlk olarak mutlaka hekiminizin tavsiyelerine uyulmalıdır. Aşağıda yazanlar normal şartlarda uygulanması gerekenlerdir fakat hekim çekim durumuna göre tavsiyelerde değişiklik yapabilir.

  • Diş çekiminin yapıldığı bölgeye hekim tarafından yerleştirilen tampon, kanamanın durması için ortalama 30 dakika sıkı şekilde ısırılarak tutulmalıdır. Kanama devam etmiyorsa süre sonunda tampon atılmalıdır.
  • Hekim buz kullanılması gerekmektedir önerisinde bulunduysa, mutlaka önerilen şekilde uygulanmalıdır. Buzun genel olarak 5 veya 10 dakikalık periyotlarla tutulması gerekmektedir. Buzun aynı noktada sürekli tutulması, buz yanıklarına sebebiyet vereceğinden, yarardan çok zararı olacaktır.
  • Diş çekimini takip eden 2 saat boyunca herhangi bir gıda tüketilmemelidir, 2 saat sonrasında da tükettiklerimizin ılık olmasına dikkat edilmelidir.
  • İşlemi takip eden 24 saat sürecinde çok sıcak yiyecek ve içeceklerle beraber alkol ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Aynı süre zarfından bu bölgeyi kullanmamaya dikkat edilmelidir.
  • 20 yaş dişi çekimi sonrasındaki 24 saatte sigara içilmemelidir.
  • Diş çekiminin yapıldığı bölge temiz tutulmalıdır.
  • Çekimin ardından çekim bölgesinde olan pıhtının kopmasına sebebiyet vereceğinden ağız çalkalanmamalıdır, süreç ağrılı olabilir.
  • Zor yapılan 20lik yaş dişi çekimlerinde ilk akşam daha geç bir saatte ve yüksek bir yastıkla yatılması önerilmektedir.
  • Hekimin önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.
  • 24 saat geçtikten sonra ılık tuzlu ile gargara yapılabilir.
  • Diş çekim bölgesine temas edilmemelidir, yaranın olduğu yer emilmemelidir.
  • Yaranın içerisine yemek artıklarının dolmasını önlemeye çalışılmalıdır, işlemden 24 saat geçtikten sonra yumuşak bir diş fırçası kullanılarak yavaş hareketlerle dişler fırçalanmalıdır.
img-03