Ortodonti Nedir ?

Ortodonti; çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış düzensizliklerinin, ayrıca  çene yüz bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.

Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz. Bunun yanında ortodonti; Doğuştan ya da sonradan oluşan çene ve yüz bozukluklarının tedavisinde, tıp ve diş hekimliğinin çeşitli branşları ile ortak çalışmalar yapar.

Ortodonti tedavisi  kimler  tarafından yapılır?

Ortodontik tedaviler,  5 yıllık Diş hekimliği eğitimini  takiben en az 4 yıl ortodonti uzmanlığı eğitimini tamamlayarak “Ortodontist “ ünvanı almış  uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.

Ortodontist kimdir?

Ortodontist; ortodontik bozukluklar ve tedavileri üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerine denir. 5 yıllık Diş Hekimliği eğitiminden sonra en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık veya doktora programına kabul edilmiş ve bu süreç sonucunda bir uzmanlık tezi hazırlayarak ve gerekli sınavları geçmiş olan kişiler ortodonti uzmanı olurlar.  Ortodonti uzmanlığı uzun süreli bir eğitim ve pratik gerektirir.

 

Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?

Ortodontik tedavi dişlerin  üzerine veya çene kemiğine uygulanan sabit ya da takıp çıkarılabilen çeşitli aparatlar yardımıyla yapılır. Bu aparatların hangi şekilde olacağı isteğe bağlı değil, tedavinin gereklerine göre belirlenir.

Ortodontiste ne zaman gitmeliyiz?

Çocuklarda süt dişleri 6 aylıkken sürmeye başlayıp 2,5 yaş civarında tamamlanır. Daimi dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlar ve 12 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde yani daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte olası ortodontik problemlerin teşhisi ve mevcutsa durdurulması için ortodontik muayene yapılması faydalıdır. Çene bozukluklarında 7-8 yaşlarında erken müdahale gerekebilir. Sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlardaysa tedavi için genelde daimi dişlenmenin tamamlanması beklenir. Erişkin hastalardaysa dişler her zaman hareket ettirilebilir ancak artan yaşın tedavi süresini ve tedaviye olan toleransı azaltacağı unutulmamalıdır.

img-03