Kompozit Dolgu Nedir ?

Kompozit dolgu, estetik ve kozmetik nedenlerden dolayı dişleri restore etmenin veya kaybedilen diş yapısını oluşturmanın oldukça modern bir yoludur. Dişleri yeniden şekillendirmek veya renklerini düzeltmek için diş renginde bir reçine malzemesinin mevcut dişlere yapıştırılması şeklinde uygulanır. Kompozit dolgu, ayrıca gülüşünüzü değiştirmenin ve gülüşünüz de yapılacak büyük veya küçük düzeltmeleri çok basit ve invazif olmayan bir prosedürle iyileştirmenin harika bir yoludur. Kompozit dolgu hemen hemen her hastaya uygulanabilir.

Kompozit dolgu oldukça popülerdir çünkü invazif değildir. Geçtiğimiz 25-30 yılda, esas olarak kompozit yapıştırma ile aynı etkiye sahip olan kaplamalar veya kuronlarla kıyasladığımızda kullanılan dişlere gereksiz bir aşındırma işlemi içermez.

Kompozit Dolgu Tedavi Süreci Nasıl İlerler ?

Hazırlık: Kompozit dolgu için az miktarda hazırlığa ihtiyaç vardır. Dolgu, çürümüş bir dişi doldurmak için kullanılmadığı, şeklini değiştirmek için dişin açılması gerekmediği ya da çip sinirin yakınında olmadığı sürece, anestezi gerekli değildir. Diş hekiminiz, dişinizin rengine yakın bir kompozit dolgu rengini seçmeniz için bir renk kılavuzu kullanacaktır.

Dolgu işlemi: Daha sonra diş yüzeyi pürüzlendirilecek bir jel uygulanacaktır. Bu işlemler yapıştırıcı malzemenin dişe yapışmasına yardımcı olur. Daha sonra diş renginde, macun benzeri reçine uygulanır, kalıplanır ve istenen şekle getirilir. Malzemeyi sertleştirmek için daha sonra parlak, genellikle mavi, ışık (led) kullanılır. Materyal sertleştikten sonra, diş hekiminiz daha fazla dolguyu şekillendirecek ve diş yüzeyinin kalan kısmına uyacak şekilde cilalayacaktır.

İşlem bitişi: Kompozit dolgunun tamamlanması diş başına yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer.

 

Kompozit Dolgu Bakımı

Dolgulu dişler özel bakım gerektirmez. Sağlıklı ağız hijyeni uygulamalarını takip etmeniz yeterli. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın, günde en az bir kez diş ipi kullanın ve düzenli profesyonel kontroller ile temizlik işlemleri için diş hekiminizi ziyaret edin.

Dolgu malzemesi kırılabileceğinden, tırnak ısırma gibi alışkanlıklardan kaçınmak önemlidir; kalemler, buzlar veya diğer sert gıda maddelerini çiğnemeyin veya dolgulu dişlerinizi açacak olarak kullanmayın. Dolgulu bir dişte keskin bir kenar olduğunu fark ederseniz veya ısırdığınızda dişiniz tuhaf hissettiriyorsa, diş hekiminizi arayın.

Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Dişler için dolgu malzemelerinin ömrü, ne kadar dolgu yapıldığına ve ağız sağlığı alışkanlıklarınıza bağlıdır. Bununla birlikte, tipik olarak, dolgu malzemesi, dokunulmadan veya değiştirilmeden 3 yıldan yaklaşık 10 yıla kadar durabilir.

img-03