Gömülü Diş Nedir ?

Gömülü diş iki farklı anlam ifade edebilir: Ya ağız içinde çıkması için yeterince alan olmadığı için çıkamayan bir diştir, ya da yanlış yönde, yanlış pozisyonda, yanlış bir konumda çıkmaya çalıştığı için baş gösteremeyen bir diştir. Her iki durumda da diş gömülü kalır ve kendiliğinden çıkması bir noktadan sonra imkansız hale gelebilir.

Çoğu gömülü diş problemi yirmilik dişlerde baş gösterir, ancak yirmilik olmayan dişlerin de gömülü olarak kalabilme olasılığı her zaman vardır. Diş etinden çıkması herhangi bir sebepten ötürü durdurulmuş olan gömülü dişler, bazı durumlarda kısmen ya da yarıya kadar çıkabilir, ardından da çıkmayı kesebilirler. Her gömülü diş vakasının kendine has bir yapısı olduğunu ve bu tip gömülü diş vakalarında kişiye özel bir tedavi yönteminin uygulanması gerektiğini unutmamak gerekir.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Eğer aşağıdaki belirtilerden bir ya da aynı anda birkaç tanesine sahipseniz, gömülü diş problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz:

* Kırmızı, şiş ya da kanayan diş etleri
* Kötü ağız kokusu
* Ağızdaki diş sayısında eksiklik
* Ağızda sürekli olarak kötü bir tat
* Ağzı açmakta zorlanma
* Ağzı açarken, çiğnerken ya da ısırırken ağrı

Gömülü Diş Neden Meydana Gelir?

Genel olarak gömülü dişlerin ya da gömülü yirmilik dişlerin bu şekilde olmalarının temel sebebi, ağızda yeterince yer olmamasına bağlanmaktadır. Ağız içindeki dişlerin hali hazırda fazlaca yer kaplıyor olması ve yirmilik dişin kendini konumlandırmak üzere bir alan bulamaması, gömülü diş sorununa yol açan en temel sebeplerden bir tanesidir. Gömülü diş sebepleri arasında bir diğer yaygın neden de elbette genetik faktörlerdir. Eğer ailenizde daha önce gömülü diş problemi ile karşılaşmış bir aile bireyi varsa ya da yirmilik dişlerin çıkması sırasında gömülü olması ile ilgili sorun yaşayan bir akrabanız varsa, böyle bir sorunun sizde de oluşması ihtimali yüksek demektir.

Gömülü Diş Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer siz de gömülü bir dişiniz olduğundan şüphe ediyorsanız, gömülü diş tedavisi kapsamında bir an önce diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimi, çene röntgeni çekecek, ardından da gömülü dişi tespit ederek nerede olduğunu, neden gömülü kaldığını ve nasıl çıkması gerektiğini belirleyecektir. Gömülü diş cerrahi yöntemlerine başvurmadan önce şu alternatifleri değerlendirmek gerekebilir:

– Beklemek ve Gömülü Dişi Takip Altına Almak

Eğer gömülü dişiniz herhangi bir yan etki ya da semptom üretmiyorsa, diş hekiminiz bekle-ve-gör yaklaşımını takip etmeyi önerebilir. Bu gibi durumlarda gömülü diş, sık ve düzenli aralıklarla takip edilir, böylelikle gereksiz cerrahi işlemlerin gerçekleşmesinin önüne geçilebilir. Düzenli röntgenler, dişin ne durumda olduğunu, hareket edip etmediğini ya da çıkmaya çalışıp çalışmadığını ortaya koyacaktır. Dişin seyrine göre ilerleyen dönemlerde farklı bir tedavi alternatifine de başvurulabilir.

Gömülü Diş Çekimi

Hareket eden, diğer dişlere baskı yapan ve kendiliğinden çıkamayan bir gömük diş söz konusu ise en etkili gömük diş tedavisi elbette operasyon müdahalesidir. Özellikle şiddetli ağrı ve sancı gibi yan etkilerin de devreye girdiği vakalarda bu yönteme başvurmak en doğrusu olmaktadır. Zaten gömülü dişlerin ağrı yapıyor olmasının en temel sebebi, aslında içinde bulunduğu lokasyondan çıkmak istemesi ve bu uğraşları sonucu ağızda genel bir baskı oluşturmasıdır.

Gömülü diş çekimi ya da gömülü diş ameliyatı, genellikle bir diş cerrahının muayenesinde yapılır ve çoğunlukla aynı gün eve gidip dinlenebileceğiniz, kısa süreli bir prosedürdür. İşlem yaklaşık 45 dakika – 1 saat kadar sürmekte ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Gömülü diş çekimi ameliyatı sonrasında iyileşme süreci ortalama 7 gün sürmektedir, ancak işe ya da okula dönüş için birkaç gün beklemek yeterlidir.

Gömülü Dişlerin Oluşturabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

  • Diş çürükleri
  • Dişlerde istenmeyen boşlukların meydana gelmesi
  • Enfeksiyon
  • Doğal Konuşmayı Etkinleştirir.
  • Çevredeki diş köklerine hasar verebilecek ve kemiğe kadar inebilecek kistler
  • Diş kökü ya da çene kemiğinde erime
  • Diş eti rahatsızlıkları
img-03